Kotimainen ruoka on työllistämisteko

Suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa. Eikä syyttä: kotimainen ruoka on puhdasta ja turvallista, sen alkuperä voidaan jäljittää helposti, se on tehty hyvillä työehdoilla turvallisissa oloissa ja se on usein myös ympäristön kannalta tuontiruokaa parempi vaihtoehto.

On kunnan omissa käsissä päättää, tarjotaanko päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa puolalaisia vai suomalaisia perunoita, espanjalaisia vai suomalaisia tomaatteja tai ulkomaista riisiä vai kotimaista ohraa. Kuntalaisten tahto on selvä. Suomen Elintarviketyöläisten Liiton teettämän tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä haluaa, että kunnan elintarvikehankinnoissa suositaan kotimaista ruokaa, vaikka se nostaisi hankintahintaa.

Jos Vantaa käyttää enemmän kotimaista ruokaa hankinnoissaan, hyödyttää se meitä kaikkia. Kotimaisen ruuan käyttö luo työpaikkoja ja investointeja, siitä tulevat verotulot mahdollistavat laadukkaat julkiset palvelut. Vaikka kotimaisen ruuan käyttö saattaakin tulla ainakin alkuvaiheessa hieman kalliimmaksi, ovat siitä seuraavat hyödyt tulevaisuudessa suurempia. Koska Vantaalla on paljon elintarviketeollisuutta, olisivat hyödyt Vantaalla vielä erityisen tuntuvia.

Vantaalle on laadittava hankintastrategia, jossa kaupunki sitoutuu edistämään kotimaisen ruuan käyttöä. Tämän arvostuksen on näyttävä myös kaupungin tarjoamissa ruuissa.

***

Tein valtuuston kokouksessa 6.3. valtuustoaloitteen yhdessä SDP:n Tarja Eklundin kanssa, jossa esitimme, että Vantaalle laaditaan hankintastrategia, jossa kaupunki sitoutuu edistämään kotimaisen ruuan käyttöä hankinnoissaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *