Vantaan Vasemmiston tavoite: Kokonaisia lapsia laadukkaassa varhaiskasvatuksessa

Kuva: Pirkko Kotila

Kuva: Pirkko Kotila

”On helpompaa kasvattaa ehjiä lapsia kuin korjata rikkinäisiä aikuisia”, on joku viisas sanonut.

–    En voisi olla enempää samaa mieltä, huokaisee kaupunginvaltuutettu Minttu Sillanpää ja jatkaa:

–    Paitsi helpompaa, on se myös halvempaa ja sen jos minkä luulisi kiinnostavan kuntapäättäjiä.

Vantaa on ainoa pääkaupunkiseudun suurista kunnista, joka päätti rajata kaikkien lasten yhtäläistä oikeutta varhaiskasvatukseen Sipilän hallituksen tehtyä sen mahdolliseksi. Sen seurauksena lapset, joiden vanhempi on kotona esimerkiksi työttömyyden takia, ei ole oikeutettu kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen.

–    Vantaan tekemä rajauspäätös on käsittämätön! Saatu säästö palaa lisääntyneeseen byrokratiaan, kun kaupunki kyttää ihmisten työssäkäyntiä. Voisin kuvitella, että se vaikuttaa myös lapsiperheiden muuttohalukkuuteen Vantaalle, Sillanpää epäilee.

–    Ne lapset, jotka eniten hyötyisivät varhaiskasvatuksesta, on nyt Vantaalla rajattu sen ulkopuolelle. Tasavertainen ja kaikille oikeutettu päivähoito-oikeus on tärkeä erityisesti heikompiosaisille perheille, sillä se tasaa koulutukseen ja tulotasoon liittyvää epätasa-arvoa, sekä ennaltaehkäisee olemassa olevien ongelmien syvenemistä. Tasapainoinen ja laadukas varhaiskasvatus ennaltaehkäisee koulupudokkuutta ja syrjäytymistä.

Paitsi, että rajaus asettaa perheet ja lapset eriarvoiseen asemaan se myös aiheuttaa vaikeuksia perheille. Se esimerkiksi vaikeuttaa työn vastaanottamista, kun lapselle ei välttämättä löydykään kokopäiväistä hoitopaikkaa ja lasta pompotellaan ryhmästä toiseen, jopa päiväkodista toiseen.
–    Ei kukaan vanhempi halua, että mahdollisten lyhyiden työpätkien ajaksi lapsi joutuu aina uuteen ryhmään, johon sopeutuminen vie aikansa.

Rajaaminen näkyy myös päiväkotien arjessa. Eikä suinkaan hyvänä asiana.

–    Osa-aikaisessa hoidossa olevista lapsista on alettu puhua puolikkaina. Mutta ihan kokonaisia lapsia ne ovat sen ajan, jonka päiväkodissa ovat. Ei riitä puolikas ruoka ja syöttäminen, puolikas vaipanvaihto tai pukeminen. Kyllä ne on ihan kokonaan hoidettava.

Puolikkaiksi lapset kuitenkin lasketaan, mikä tarkoittaa, että lapsiryhmien koot ovat entisestään kasvaneet.

–    Pelkään, että päiväkotien henkilökunta alkaa olla liian tiukoilla. Ei kukaan ammattilainen halua tehdä työtään huonosti.

Vasemmisto äänesti valtuustossa kaikkien lasten tasa-arvoisen varhaiskasvatusoikeuden puolesta.

–    Valitettavasti hävisimme äänestyksen kuluvalla valtuustokaudella. Lupaan, että asiaa pidetään esillä ja että teemme kaikkemme, jotta rajaus seuraavalla valtuustokaudella poistetaan, Sillanpää lupaa.

Vantaan Vasemmisto kampanjoi kuntavaaleissa, jotta Vantaalla palautetaan kaikkien lasten yhtäläinen oikeus varhaiskasvatukseen. Maailman parhaaseen sellaiseen.

Haastattelu on julkaistu Vantaan Vasemmiston Kaikkien Vantaa -vaalilehdessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *